Естествена или изкуствена материя при избора на килим

Kilim i kilimeno cwete_ready

Когато търсим килим за дома си, дилемата често е дали да се спрем на изработен от естествени или изкуствени материали. Най-разпространени при производството на подови постелки са синтетичните – 97% от използваните влакна са изкуствени. Най-често срещани са полипропилен, акрил, полиестер и вискоза. Но след бума на найлона в изработването на дрехи през 70-те години на миналия век, настъпи известно охлаждане на страстите и хората разбраха, че те са непрактични и неудобни и започна завръщането към естестествените материи. Друг недостатък на изкуствените влакна е, че те не издържат на силна топлина и са леснозапалими. Допирът до тях, разбира се, не е така приятен, както до естествените.

Kilim s cvete 2_readyЕстествените материали, като юта, коноп и памук, са изключително подходящи за изработването на килими, но не са сред основния избор на производителите, може би заради малко по-високата им цена.

Една от широко разпорстранените заблуди е, че фабрично произведените изделия от синтетични влакна се предлагат на примамлива за крайния клиент цена. На търговците обаче им се налага да калкулират всички разходи, които имат за транспорт, служители, наеми и реклама, и така крайният продукт се оскъпява значително.

С напредъка в технологиите и появата на различни онлайн платформи и социални мрежи, за занаятчиите стана изключително лесно да достигнат до по-голям брой потенциални клиенти и да предлагат качествени ръчно изработени артикули, като единствените им разходи са за материали. Така те стават изключително конкурентноспособни и могат да предложат по-ниска цена за оригинални изделия от естествени матетии.

Друг мит е, че килимите повишават риска от изостряне на алергични състояния и допринасят за астматични пристъпи. Независимо от какво са направени, те задържат праховите частици във влакната си и не им позволявят да витаят във въздуха. За разлика от тях, при твърдите подови настилки прахът се наслоявя и при най-малкото въздушно течение се разпръсква отново във въздуха. При някои по специфични алергии към определени изкуствени материи, химични вещества и бои все пак трябва да се вземе предвид съдържанието им в килима и да се пристъпи по-внимателно към избора му.

Slynce_readyЩо се отнася до задържането на петна и почистването на килима, материалът, от който е изработен, не е от съществено значение. И в двата случая – при естествените и синтентичните влакна – има риск от лекьосване. В наши дни обаче има изключително ефикасни препарати за отстраняване на всякакъв вид петна и почистването не би трябвало да оказва влияние върху избора ни. Едно погрешно схващане е, че естествените материи се лекьосват по-лесно. Резултатите от наши тестове с килим от юта показаха, че по него въобще не остават петната, от които най-много се страхуваме – тези от кафе и червено вино.

На каквато и материя да се спрете при избора си на килим, трябва да вземете под внимание и други ключови фактори, които подробно сме разяснили в предишния си пост „Как да изберем подходящ килим”.

Разгледайте различни продукти от естествени материали.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s