Как да изберем подходящ килим – 3 ключови фактора

Kilim sys saksia_small

Подборът на подходящ килим е едно от последните решения, които взимаме, след като сме купили и подредили мебелите в дома си. И той не е лесен предвид голямото разнообразие от материи и цени. Той внася допълнителен уют и е важно формата и цветът му да са съобразени с интериора. Но дали се замисляме за други фактори, които би трябвало да играят роля при избора ни.

Причините да се спрем на качествен килим са разнородни: върху какъв тип настилка ще бъде сложен, какъв да е размерът му, дали ще осигури звукова изолация, какво ниво на топлоизолация предлага, дали е лесен за почистване, ще се чувстваме ли комфортно, когато стъпваме върху него, ще ни носи ли естетическа наслада.

 

Zelen_kilim_home_smallЗвуковата изолация е от съществено значение за едно домакинство, тъй като непрекъснатият шум би могъл да окаже негативно влияние върху психичното здраве на членовете на домакинството. Твърдите подови настилки са източник на неприятен шум и затова е добра идея тази част от тях, върху която често се стъпва, да бъде застлана.

Повечето килими и пътеки осигуряват и добра топлоизолация особено през студените зимни месеци. Хубаво е, поне през зимата, да застилате теракотените и мраморните подове, за да си осигурите повече топлина.

 

Размерът е от изключително важно значение и с него не трябва да се правят компромиси. Ако се спрете на по-малък килим, няма да можете да осигурите желаната топло- и шумоизолация, тъй като ще останат непокрити участъци от пода.

При условие че искате да поставите килим под масата в трапезарията, трябва да предвидите достатъчно място, така че като дръпнете столовете назад, те все още да са върху него. По-голям от предвиденото място килим също би внесъл известен визуален дискомфорт, тъй като трябва да се подпъхва под мебелите в стаята. Ако не успеете да намерите подходящ размер в магазините, можете да се обърнете към ателие за ръчна изработка.

 

Формата допринася за естетическото оформяне на инериорния дизайн. Добра идея тя да е съобразена с мястото, където ще бъде поставен, както и с мебелите.

Под кръгла маса например трябва да има кръгъл килим, а под квадратна или правоъгълна – съответно квадратен или правоъгълен. В противен случай се внася известен дисонанс. Елипсовидният може да се използва в съчетание с мебели със заоблени извивки, както и правоъгълна маса със закръглени краища.

Той също така може да служи за декорация. Малки килими с нестандартни дизайнерски форми могат да се използват, за да се внесе допълнителен уют и естетика. Килимче с диаметър 50-70 см. и с форма на кръг, цвете или слънце може да се сложи за украса под голяма саксия или декоративна ваза.

Не винаги цената определя качеството, функционалността и красивия дизайн. Винаги можете да намерите качествен килим на достъпна цена, който да изглежда многократно по-скъп. Проблемът е, че за това ви трябва време и търпение. Но постигането на комфорт, уют и естетика у дома си заслужава.

Ако все още не сте взели решение и търсите своя килим, можете да разгледате нашия сайт www.estestvenikilimi.wordpress.com за вдъхновение и нестандартни дизайнерски решения. Също така можете да ни изпратите запитване на следния имейл: estestvenikilimi@gmail.com.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s